Големият тенор и вокален педагог Арон Аронов е починал днес, съобщиха

...
Големият тенор и вокален педагог Арон Аронов е починал днес, съобщиха
Коментари Харесай

България загуби изключителен певец

Големият тенор и вокален възпитател Арон Аронов е умрял през днешния ден, съобщиха от фамилията му. Това се случва единствено 3 дни, откакто навърши 85 години. 

Роден е в гр. Дупница, България на 12 юли 1937 година Като възпитаник се занимава със спорт, шах и музика. Става областен отличник на 100 метра безпрепятствено тичане за юноши, втори е на градския шампионат по шахмат и втори на юношеския шампионат по тенис на маса в Дупница.

Първия си професионален дебют прави във Варненската опера с Алфред от " Травиата “ през 1965 година Следват участия в Софийската опера като Манрико в " Трубадур “ с Александрина Милчева (мецосопран), Стефка Евстатиева (сопран) и Николай Смочевски (баритон), като Ернани в " Ернани “ с Юлия Винер, Щева Бурия в " Йенуфа “.

През 1965 година става член на състава на Държавния музикален спектакъл " Стефан Македонски “ в София, където поема подадената му щафета от огромните български тенори Любомир Бодуров и Минко Босев. Изпълнява всички централни тенорови функции.

Преддебютното му присъединяване е в " Моята прелестна лейди “ – Фреди, а дебютната му роля е Анж Питу от френската оперета " Дъщерята на мадам Анго “.

В интервала от 1965 до 2007 година е водещ актьор в Държавния музикален спектакъл " Стефан Македонски “.

След преустановяване на театралната си кариера се отдава на вокална педагогика.

За 45-те години креативна кариера Аронов е играл в 975 спектакъла в ролята на Едвин от " Царицата на чардаша “ и 134 в ролята на Фери Бачи от същата оперета. Многобройни са превъплъщенията му в функциите на Данило от " Веселата вдовица “; Граф Тасило от " Графиня Марица “; Адам от " Птицепродавецът “; Айзенщайн, Фалке и Алфред от " Прилепът “; Баринкай и Хомонай от " Цигански барон “; Парис, Ахил и Калхас от " Хубавата Елена “; Паганини от " Паганини “. За героя му на Су Чонг от " Страната на усмивките “ се приказва десетилетия наред.

В репертоара му са и централните функции от " Теменужката от Монмартър “, " Принцът от Мадрид “, " Перикола “, " Хубавата Галатея “, " Андалусия “, " Орфей в Ада “, " Рицар Синята брада “ и доста други.

Не остава задължен и към българските заглавия, където извършва функциите на Младен и Минко от " Бунтовната ария “ (Г. З. Черкин), Кир Спиридоне от " Рицарят “, Илия от " Луд Гидия “ (П. Хаджиев), Ученият от " Сянката “ (В. Райчев).

За функциите на Сполетта от " Тоска “, Абата от " Андре Шение “, Панг от " Турандот “, Руиц от " Трубадур “, Нормано от " Лучия ди Ламермур “, Овлур от " Княз Игор “, трети евреин от " Саломе “ е именуван " Царят и на дребната роля “.

Разкъсвайки се сред любовта към оперетата и операта, Арон Аронов взе участие в две министър председатели в един ден с съвсем застъпващ се часови период. Стартира с Шулц от " Кабаре “ в Музикалния спектакъл, а след финала, бързайки, се превъплъщава в жреца от " Идоменей “ в Софийската опера.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР